Hoppa till sidans innehåll

Sörmlandsidrotten är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Sörmland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

"Vi behöver hitta nya sätt att se på träning och tävling"

14 NOV 2019 14:48
Den 7 november besökte ett tiotal föreningar Vilsta Sporthotell i Eskilstuna när vi bjöd in till en föreläsning med elittränaren och författaren Kristian Persson.
  • Uppdaterad: 14 NOV 2019 14:48

Under kvällen belyste Kristian begreppet talang och fokuserade på hur tränare och ledare kan tänka för att skapa en utvecklande miljö för barn och ungdomar inom idrotten.  

Kristian har tillsammans med Peter Svensson under flera år undersökt vilka faktorer som ligger bakom en framgångsrik idrottskarriär och sammanställt forskningen i flertalet böcker, däribland Skapa Talang 2.0. Med böckerna vill de få tränare och ledare att tillämpa forskningsbaserad kunskap om motivation, metodik och coaching för att skapa talanger snarare än att leta talanger. 

Kristian har länge arbetat som tennistränare för barn och ungdomar och är idag sportchef på Ullevi Tennisklubb. Han underströk vid flera tillfällen under kvällen att forskningen snabbt fick honom att ifrågasätta sitt eget sätt att coacha barn.

”Innan jag skrev böckerna fokuserade jag mycket på att de jag tränade skulle bli bra och glömde bort viktiga aspekter som; Är det roligt? Mår mina elever bra? Är de lyckliga? Med det tappade jag bort viktiga detaljer som behövs för att ge barn och ungdomar rätt förutsättningar. Idag är mitt fokus i första hand att må bra, inte att bli bra. Livslång hälsosam livsstil är det vi borde lära barn och coacha dem i – inte prestationen här och nu.”

Föreläsningen gav många nya perspektiv och tankesätt kring träning och tävling och Kristian varvade forskning med egna erfarenheter.

”Den nedre åldersgränsen för barn som slutar idrotta är mellan 10-11 års ålder, det är ett faktum och indikerar på att det finns enormt mycket vi kan göra om för att behålla barn inom idrotten längre. Mycket av det vi gör är sjukt bra, men vi kanske behöver tänka om och hitta nya sätt att se på träning och tävling.” 

Just en ny syn på träning och tävling är en av idrottsrörelsens fem utvecklingsresor i Strategi 2025 och handlar utifrån en tränares roll om att ledarskapet ska fokusera på glädje och prestation snarare än resultat. Att träning och tävling utformas så att utövaren mår bra, har roligt och utvecklas under hela livet. Det är där den mentala basen kommer in, någon som Kristian påpekade att vi som tränare borde lägga mer fokus på.

”Vi måste lära barnen att hitta motivation, sätta mål, hantera stress och motgångar, lära sig att värdera och att ha rätt mindset, istället för att fokusera på sporten och atleten i sig. Bygg träning som skapar motivation, som skapar drivkraft hos barn och ungdomar och inte träning som bidrar till specialisering och en idrottsspecifik atlet.”  

Efter föreläsningen passade vi på att ställa två korta frågor till Kristian:

Hur skapar man en bra träningsmiljö?

Att skapa en bra träningsmiljö handlar om att få alla att känna sig delaktiga och att känna samhörighet. Hur skulle det exempelvis se ut om idrotter, låt säga fotbollen i detta fall, satsade lika mycket på en ökad träningslust som exempelvis frisparkar och straffar?

Vad är din syn på att utöva flera idrotter?

För mig finns det två sätt, allsidighet genom flera idrotter eller allsidighet i idrotten före specialisering. Vill barn utöva flera idrotter - låt dem göra det om de mår bra och tycker det är roligt. Vill de istället hålla på med en idrott gäller samma förutsättningar, men se till att bevara allsidigheten inom idrotten genom att variera träningar och försöka hitta nya perspektiv för att bibehålla intresset. Att varva det mentala, taktiska och fysiska och utveckla alla delarna är A och O oavsett om barnen håller på med en eller flera idrotter. 

Skribent: Caroline Lindeberg
Epost: This is a mailto link

Postadress:Södermanlands Idrottsförbund
Verkstadsgatan 5, MunktellArenan
633 42 Eskilstuna

Kontakt:Tel: 0104764299
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss