Hoppa till sidans innehåll

Sörmlandsidrotten är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Sörmland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Nyfiken på TeamTalk?

07 MAR 2019 10:57
Hallå där Jonas Nilsson, Sörmlandsidrotten, och Marcus Meinhold, TeamTalk-ledare. Vad är Team Talk?
  • Uppdaterad: 07 MAR 2019 10:57

Jonas: TeamTalk har sin utgångspunkt i folkbildningspedagogiken deltagarna lär av varandra och lär varandra. Tillsammans med våra utbildade TeamTalk-ledare tränas deltagarna i att stärka laganda och gemenskap inom sin grupp och på så sätt bidra till en tryggare idrotts- och träningsmiljö som förebygger mobbing, kränkningar och utanförskap. Ambitionen är att skapa en miljö där gruppmedlemmar ser varandras olikheter som styrkor för teamet och därför också uppmuntrar varandra att nå sin fulla potential.

Hur startade det hela?

Marcus: Jonas kontaktade mig och några andra och kollade om någon var intresserad av att bli TeamTalk-ledare och jag kände att det var något jag ville göra. Syftet är att bygga lag och skapa förståelse för varandra. Att få bukt med jargonger, dåligt uppförande och machokultur. Och det är något jag tycker är väldigt viktigt. Hittills har vi genomfört TeamTalk i alla Katrineholm Bandys ungdomslag.

Varför ville du bli Team Talk-ledare?

Marcus: Jag har själv alltid haft jättedåligt temperament och även upplevt mycket jargong och dåliga attityder, både inom fotbollen och bandyn som har varit och är mina sporter. Spelare som blivit kallade jävla hora, tjejer som fått höra nedvärderande kommentarer, dåligt uppförande mot lagkamrater, motståndare och domare. Sådant hör inte hemma inom idrotten. Ungar ska inte hysa agg mot varandra. Ingen ska komma till träningen och bli kränkt eller få stryk eller vara rädd. Idrott ska vara kul. Jag har själv snackat mig till flera utvisningar som jag önskar jag kunde få ogjort. Det är inte en rolig känsla att se motståndarna göra mål när man sitter utvisad på grund av något dumt man sagt till domaren. Och med TeamTalk kan vi förebygga att sådant händer.

Hur går Teamtalk till?

Jonas: Grundupplägget är tre tillfällen med någon veckas mellanrum där deltagarna i samband med ordinarie träningstid får besök av våra TeamTalk-ledare som under 30-45 minuter leder gruppen genom olika samarbetsövningar.  Tillsammans med deltagarna tar ledarna fram verktyg för hur deltagarna ska nyttja varandras styrkor för att bygga en stark och effektiv träningsmiljö där individer och teamet kan utvecklas tillsammans. TeamTalk lämpar sig bäst för utövare äldre än 12 år men kan även genomföras för yngre barn men då med vissa justeringar i upplägget.

Hur ska man göra för att komma åt problem som dåligt uppförande, jargonger och machokultur?

Marcus: Det viktigaste tror jag är att skapa förståelse för varandra och lära sig samarbeta. Både inom laget och även över laggränserna - att tjejer och killar får göra samarbetsövningar ihop, träna ihop och även umgås utanför planen tillsammans. Det är ju ofta en viss stämning i killars omklädningsrum som inte så trevlig, som bygger på jargonger, hur man anses vara som kille inom idrotten. Jag var med båda mina föräldrar när de idrottade när jag var liten, och det är något jag minns – att det var en helt annan stämning, betydligt trevligare, i mammas omklädningsrum än i pappas. Visst är det så att man fostras in i en roll. Men det går att ändra på det.

Jonas: Det viktigaste för att komma åt all typ av mobbing, kränkningar och utanförskap inom idrotten är att lära barnen se positivt på andras styrkor, att bygga lag. Har vi ett gäng barn som ser varandra som konkurrenter så kommer de bete sig som det. Som jag ser det så är det för mycket fokus på själva idrotten. Skulle fokus istället vara på att skapa ett lag och skapa förståelse så försvinner vinningen i att trycka ner någon annan. 

 

 

Marcus Meinhold  är en av våra TeamTalk-ledare i Katrineholm.
Vill ditt lag få besök av Marcus eller någon annan av våra TeamTalk-ledare? Kontakta någon av Sörmlandsidrottens konsulenter i Katrineholm.

Vill du bli utbildad TeamTalk-ledare?
Kontakta Jonas Nilsson, Verksamhetsledare Sörmlandsidrotten
This is a mailto link
070-5099862

Våra TeamTalk-ledare:
Våra teamtalk-ledare är unga killar och tjejer som själva har erfarenheter av lagidrott och/eller grupper inom idrottsrörelsen. De är utbildade i folkbildningspedagogik av Sörmlandsidrotten och genomgått Idrottsrörelsens introduktionsutbildning för utbildare – dessutom har de kontinuerligt stöd av våra erfarna idrottskonsulenter när det gäller att planera, genomföra och utvärdera insatserna inom TeamTalk.

Skribent: Karin Forsell Winblad
Epost: This is a mailto link

Postadress:Södermanlands Idrottsförbund
Verkstadsgatan 5, MunktellArenan
633 42 Eskilstuna

Kontakt:Tel: 0104764299
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss