Hoppa till sidans innehåll

Sörmlandsidrotten är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Sörmland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Idrottskonferens med fokus på positivt ledarskap, mental hälsa och risker med elitidrott

05 OKT 2019 15:12
Lördagen den 5 oktober arrangerades en idrottskonferens i Södertälje som gästades av Anneli Östberg, Göran Kenttä och Johan Fallby, tre av svensk idrotts främsta inom områdena föräldrarelationer, risker med elitidrott och positivt ledarskap.
  • Skapad: 05 OKT 2019 15:12

Ett 50-tal idrottsledare deltogunder dagen som inleddes av Anneli Östbergs  föreläsning om optimal utvecklingsmiljö och idrott hela livet. På ett inspirerande sätt belyste hon frågor som hur ledare ska skapa medvetenhet kring värderingar och hur ledarskap påverkar möjligheten att bygga framgångsrika team. Hon gav konkreta exempel på hur idrottare hanterar motgång och framgång och hur man bemöter både dem som älskar att tävla och dem som inte gör det. Olika individer behöver utmanas på olika sätt, det finns ingen mall gällande rädslor, mod och förmågor och för att bygga team och hantera konflikter behövs olika nycklar för att skapa en positiv och optimal utvecklingsmiljö.

Göran Kenttä inledde sin föreläsning med frågan;
Vad är viktigast – att må bäst eller vara bäst?
Han belyste på ett konkret sätt hur vi förebygger, bedömer och behandlar överträningsproblematik, något som är vanligt inom elitidrotten. Han gav flera exempel där elitidrottare ofta tränar på ett ohälsosamt sätt, hur felaktig träning kan leda till träningsrelaterad utbrändhet och annan psykisk ohälsa. Hur vi hyllar mental tuffhet, prestation trots smärta och en hängivelse till träning – drag som i många fall ligger väldigt nära det som kan känneteckna både fysisk och psykisk ohälsa.

Idag är det självklart att det finns läkare och sjukgymnast på plats runt elitidrottare för att förebygga och ta hand om fysiska skador. Mindre vanligt är det att det finns psykologiskt stöd för att på samma sätt främja den psykiska hälsan, trots att forskning visas att på att det förekommer fysisk ohälsa inom elitidrotten i samma utsträckning som i samhället i stort.

Johan Fallby var sist ut av föreläsartrion och tog upp frågor som är kopplade till hur vi kan skapa sunda och hållbara idrottsmiljöer. Hur fokus ska ligga på att skapa trygghet och inre motivation, det är då barn stannar inom idrotten långt upp i åldrarna. Det är inte genom tidig satsning man får fram elitidrottare. Snarare tvärt om. Genom att pressa barn och selektera vid tidig ålder skapar man skam och skuld och allt för ofta sviker intresset. Johan tog Kajsa Bergkvist som exempel. Hon började specialisera sig på höjdhopp först när hon var 19 år men hon hade en gedigen allsidig träning från flera grenar innan dess. Alla fastnar heller inte för tävlingsmomentet, men ju längre de stannar inom idrotten desto större chans är det att de fortsätter att motionera och röra på sig i vuxen ålder.

Johan belyste även föräldraperspektivet och vikten av att vara stöttande och engagerad utan att sätta press. Det handlar inte om att man inte ska utsätta barn för utmaningar, men man ska göra det efter barnets förmåga. Ställa relevanta krav. Fokusera på att man ska göra sitt bästa. Prestationen ska alltid vara viktigare än resultatet.

Dagen avslutades med en paneldebatt där åhörarna fick chansen att ställa frågor och diskutera med alla tre föreläsarna. Frågorna rörde allt från barnidrott, beteenden på sociala medier, ledarrollen, hur man skapar engagemang i föreningen, talang, elitidrott och mycket mer.

En mycket inspirerande och lärorik dag där vi fick möta tre kunniga föreläsare som med tre olika ingångar medvetandegjorde vikten av att minska press på barn, skapa stödjande miljöer och att främja psykiskt välmående är av yttersta vikt för att skapa en bred och framgångsrik idrottsrörelse.

 

Fakta om föreläsarna:

Anneli Östberg
Anneli har med sina 30 år inom pedagogiska och coachande yrken en gedigen kompetens i att utveckla individer, grupper och organisationer. Under nio år arbetade hon som förbundskapten i Svenska landslaget i orientering. Hon är utbildad Coach och KTB-terapeut samt även inom ACT och kommunikation. Hon föreläser och utbildar inom ledarskap. Hon jobbar även som idrottspsykologisk rådgivare för aktiva från olika idrotter, både individuella och lagidrotter.

Göran Kenttä
Göran har en fil.dr. i psykologi, forskar och undervisar vid Gymnastik- och Idrottshögskolan (GIH), Stockholm, inom ämnesområdet idrottspsykologi och med huvudsaklig inriktning på träningsprocessen ur ett stress- och återhämtningsperspektiv
.

Johan Fallby
Johan är en av Sveriges främsta experter inom idrottspsykologi. Han har gedigna akademiska meriter och även en grundutbildning i KBT, samt tidigare seniorlandslagsspelare i bordtennis. Dessutom har han skrivit flera böcker inom idrottspsykologi och ledarskap. Senast "Gör det bättre själv om du kan!" - om föräldraskap i idrotten.

 

Skribent: Karin Forsell Winblad
Epost: This is a mailto link

Postadress:Södermanlands Idrottsförbund
Verkstadsgatan 5, MunktellArenan
633 42 Eskilstuna

Kontakt:Tel: 0104764299
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss