Hoppa till sidans innehåll

Sörmlandsidrotten är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Sörmland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Hur engagerar man mer människor i föreningen?

08 APR 2019 14:26
Vi passade på att ställa några frågor till Kristina Ljungsros när hon kom förbi oss i Katrineholm här om veckan och föreläste om att skapa engagemang.
  • Uppdaterad: 08 APR 2019 14:26

Hej Kristina! Hur kommer det sig att du är i Katrineholm och föreläser för idrottsföreningar?

Alla föreningar står inför utmaningen att engagera mer folk och det finns mycket att lära sig av hur andra organisationer hittat nya vägar till engagemang. Jag vill inspirera till utveckling och att vi ska våga tänka utanför boxen. 

Du pratar om att engagera människor, hur gör man det i idrottsföreningar?

Det handlar om att sänka trösklarna och möjliggöra mikroengagemang hos människor. Kräv inte att de ska hjälpa till en hel dag under en tävling eller liknande, fråga istället om de kan hjälpa till med en specifik uppgift under en timme eller två. Framför allt måste vi visa ledarskap och våga fråga den enskilde individen istället för att fråga en grupp av människor.

Har du några tips att ge till föreningarna i Sörmland?

Se till att de som idag är aktiva blir bra ambassadörer för föreningen, inte bara nu utan hela livet. Bekräfta engagemanget hos de som ställer upp och kräv inte att alla ska sitta med i styrelsen. Många vill engagera sig, men på olika nivåer och kanske inte genom att ta sig an ett styrelseuppdrag.

Vem är Kristina Ljungros? 
Kristina Ljungros är vice ordförande för Röda Korset och tidigare ordförande för RFSU. Hon har en lång erfarenhet av att engagera människor i olika organisationer. Som när RFSU fick statsministern och nyblivna föräldrar i över 50 städer att rulla barnvagnar, för att uppmärksamma mödradödligheten världen över. Eller när sommarens bränder fick tusentals människor att anmäla sig till frivilligarbete inom Röda Korset på bara några timmar.

Vill du också lyssna på Kristinas föreläsning? Den 22 augusti kommer hon till Hagabergs folkhögskola i Södertälje!

Skribent: Caroline Lindeberg
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Södermanlands Idrottsförbund
Verkstadsgatan 5, MunktellArenan
633 42 Eskilstuna

Kontakt:Tel: 0104764299
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss