Hoppa till sidans innehåll

Sörmlandsidrotten är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Sörmland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Friskis&Svettis främjar integrationen i Eskilstuna

18 OKT 2019 15:22
För ett år sedan påbörjade Friskis&Svettis Eskilstuna en gympasatsning för nysvenska kvinnor i en gammal banklokal i Fröslunda. Syftet var att erbjuda dem lättare träning samt att ge dem insikt i hälsofördelarna med att träna.
  • Uppdaterad: 18 OKT 2019 15:22

Passen blev snabbt populära och lokalen för trång. Ledarna från Friskis planterade då idén hos deltagarna att flytta träningen till de egna lokalerna på Sveaplan i Eskilstuna. Nu ett år senare har de flyttat träningspassen till Friskis&Svettis lokaler dit kvinnor, främst med ursprung från Eritrea, kommer och tränar.

Vi passade på att göra ett besök under ett träningspass och pratade med Inger Björk från Mötesplats Fröet som är initiativtagare till satsningen, Monica Jonsson som är ledare på Friskis och Svettis, samt kvinnorna som deltog i träningen. Azieb Tsegu är en av kvinnorna som varit med sedan satsningen startade och som hjälper till med att tolka det svenska språket för de som har svårare att förstå. Hon tycker det är jättekul att träna och vill gärna göra det fler gånger i veckan, något de andra kvinnorna instämmer i.

- Vi blir glada av att få träna med Monica och att vi får träffa människor från andra länder. Det skapar en trygghet när vi får lära känna varandra bättre, men också får möjlighet att träna på vår svenska. Just nu tränar vi en gång i veckan men vill gärna träna mer då vi börjar känna oss starkare och vi vet att det finns många fler som vill komma hit och träna, det är inte bara vi som är här idag.

Friskis&Svettis satsning är ett mycket gott exempel på ett bra inkluderingsarbete där man valt att starta träning i ett idrottssvagt område, men sedan flyttat verksamheten till egna lokaler och fått med sig deltagarna dit. Nu ser de hur kvinnorna från Eritrea diskuterar träning med andra medlemmar från Friskis&Svettis och dessutom får träning och övning av svenska språket i praktiken.

- Det var lite utmaningar när vi skulle flytta träningarna till våra lokaler på Sveaplan eftersom språkförbristningar alltid finns, man vet inte hur mycket de olika grupperna förstår. Det har varit en lång period av information och jag är överraskad över hur många som kommit. Vi ökar antalet varje vecka och det är inte bara Fröslundabor utan även kvinnor från Årby, Nyfors, Viptorp och Skiftinge som kommer och tränar. Vi har skapat en mer central punkt för dessa kvinnor, såväl för träning som integration. Det var inte särskilt svårt, jag trodde det, men dom har kommit och det känns bra, säger Monica Jonsson. 


Är din förening intresserad av att starta en integrationssatsning? Läs mer här och kontakta oss vid eventuella frågor.  

Skribent: Caroline Lindeberg
Epost: This is a mailto link

Postadress:Södermanlands Idrottsförbund
Verkstadsgatan 5, MunktellArenan
633 42 Eskilstuna

Kontakt:Tel: 0104764299
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss