Hoppa till sidans innehåll

Sörmlandsidrotten är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Sörmland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Få kvinnor är ledare för barn och ungdomar inom idrotten

07 MAR 2019 10:12
  • Uppdaterad: 07 MAR 2019 10:12

I en studie har Riksidrottsförbundet gått igenom 11 miljoner träningstillfällen inom barn- och ungdomsidrott från 2017, och tittat på vilka som höll i träningen. Slutsatsen är att det vid 73 procent av träningarna var en man, och vid 27 procent av träningarna en kvinna.

-I Sörmland ser det ut som det gör i övriga landet i stort. Vår ambition är att idrottsrörelsen ska vara jämställd, att flickor och pojkar och kvinnor och män ska kunna vara med i idrottsrörelsen på samma villkor, både som utövare och som ledare. Den här studien visar att vi har mycket kvar att göra innan vi är där vi vill vara, säger Jörgen Hedberg, Distriktsidrottschef på Sörmlandsidrotten.

Enligt Jenny Svender, jämställdhetsansvarig på Riksidrottsförbundet, så är detta dels ett uttryck för att det finns någon form av könsmaktsordning inom idrottsrörelsen som sätter likhetstecken mellan att vara ledare och man.

I sporter som ishockey, fotboll, innebandy och tennis höll män mer än 80 procent av träningarna, enligt Riksidrottsförbundet.  Av de som utövar barn och ungdomsidrott är runt 60 procent pojkar och 40 procent flickor.

Friidrott och simidrott hör till de idrotter där det enligt undersökningen är mer jämt fördelat mellan män och kvinnor som tränare. Detta gäller även i Sörmland.

Kontaktperson:
Jörgen Hedberg, Distriktsidrottschef
070-307 52 45
This is a mailto link

 

Läs mer hos Riksidrottsförbundet

Skribent: Karin Forsell Winblad
Epost: This is a mailto link

Postadress:Södermanlands Idrottsförbund
Verkstadsgatan 5, MunktellArenan
633 42 Eskilstuna

Kontakt:Tel: 0104764299
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss