Hoppa till sidans innehåll

Sörmlandsidrotten är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Sörmland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Ett fantastiskt idrottsår har precis tagit slut - vad minns du bäst?

16 JAN 2019 14:12
Idrottsåret 2018 är slut och vi är helt säkra på att det nya året kommer att bli minst lika spännande.
  • Skapad: 16 JAN 2019 14:12

Det har varit ett händelserikt år för Sörmlandsidrotten på många sätt med inspirerande föreläsningar, idrottsaktiviteter och såklart spännande projekt, både hos oss och hos många föreningar ute i Sörmland. Att vi tillsammans med föreningarna har haft möjligheten att utveckla de verksamheter som bedrivs, men också de anläggningar och idrottsliga miljöer som finns i Sörmland måste ju vara en av höjdpunkterna. Tillsammans för vi idrottsrörelsen framåt! 

Kunskapen i centrum
Kunskap är aldrig tung att bära och utbildningar är något vi lägger stort fokus på varje år. Ett axplock av alla de utbildningar vi haft under året är exempelvis Världens bästa coach, där vi tillsammans med idrottsprofiler som Jan Ekman (tränare för GUIFs herrlag och damlandslaget i handboll) och Yamina Enedahl (världsrekordhållare i fridykning) har förmedlat tips och idéer till coacher som vill utveckla barn och ungdomar genom idrotten. Vi är också glada över att Måns Lööf (utbildad sjuksköterska inom psykiatrin) har besökt flera kommuner i Sörmland och pratat om dolda utmaningar i ledarskapet och hur man bemöter barn och ungdomar med osynliga funktionsnedsättningar. En föreläsning vi kommer att köra vidare med även i år. 

Träningsläger för föreningar - ett omtyckt koncept 
Ett annan utbildningssatsning vi minns är Styrelsen på träningsläger som har genomförts både under våren och hösten 2018 och som var väldigt uppskattad av flera föreningar i Sörmland. Som Nyköping Knights sa i höstas: Denna helg är som en grundlig ventilation med stora möjligheter att interagera med andra föreningar”. Styrelsen på träningsläger är ett tvådagars ”träningsläger” där föreningars organisationsledare och förtroendevalda får chansen att under trevliga och inspirerande former träffas och arbeta med föreningens behov – med stöd från Sörmlandsidrotten. Ett omtyckt koncept som även det följer med in i 2019.

Lovaktiviteter för barn i alla åldrar
Förutom mängder föreläsningar har loven varit en stor höjdpunkt under året både för oss och för barn och ungdomar i Sörmland. Tillsammans med ett flertal kommuner och föreningar har vi arrangerat lovaktiviteter där barn i alla åldrar fått möjlighet att prova på olika idrotter, allt från fotboll och basket till friidrott och klättring. Vi ser fram emot ett fortsatt gott samarbete med kommunerna och föreningarna i Sörmland så vi även kan fylla loven under 2019 med idrottsaktiviteter.

En dag med idrotten i fokus
Ett viktigt minne från året är Idrottens dag som arrangerats i två städer under hösten. I Eskilstuna den 8 september och i Flen den 22 september. Idrottens dag är en del av European week of sports som arrangeras över hela Europa. Under Idrottens dag i Sörmland fick barn, ungdomar och vuxna prova på olika idrotter, men kanske inte som de gjort förut. Istället för fotboll fick de testa ”fotboll fitness” och istället för ridning, käpphästhoppning. Kort och gott idrotter som utvecklat nya grenar för att anpassa sin idrott så att fler kan vara med längre. 

En idrottsgala för hela Sörmland
Något som såklart inte får glömmas bort är SörmlandsGalan som gick av stapeln för nionde året i rad i oktober. Sörmlandsgalan är vår egen lokala idrottsgala där vi får chansen att hylla och visa uppskattning till alla de som lägger tid och kraft för att göra idrotten till något bra. Det är såväl personer utanför idrottsarenan; funktionärer, ledare och eldsjälar som de idrottare som presterat bra inom sina idrotter som vi vill premiera. Förra årets gala leddes i vanlig ordning av André Pops och Åsa Linares Norlin och det bjöds på både underhållning, dansuppvisning, och en hel del skratt under kvällen. Eskilstuna Smederna (speedway) tog hem P4 Sörmlands sportpris för andra året i rad och Maxine Olsson (Örebro Gymnastikförening och Katrineholms atletklubb) blev Sörmlands Idrottsprofil 2018. 

Ett steg mot Strategi 2025
Ett fantastiskt minne från året och ett första steg för hela idrottsrörelsen i Sörmland mot Strategi 2025 var att de sex största lagidrotterna i april skrev under en överenskommelse, Samsyn Sörmland. Överenskommelsen innebär en enad syn på barn- och ungdomsidrott som utgår från barnets perspektiv och tar hänsyn till varje enskild individs unika förutsättningar. Vill ett barn utöva flera idrotter ska barnet kunna göra det oavsett hur de olika idrotternas säsonger ser ut. Avtalet skrevs på mellan Östsvenska Basketdistriktsförbundet, Mellansvenska Handbollförbundet, Södermanlands Fotbollförbund, Södermanlands Innebandyförbund, Bandyförbundet Distrikt Mellansverige, Södermanlands Ishockeyförbund och Sörmlandsidrotten.

Vi har växt 
Sist men inte minst måste vi såklart nämna att Sörmlandsidrotten har växt och blivit ett tiotal fler anställda under det gångna året! Inte nog med att det medför ytterligare kompetens inom olika områden som vi kan ta tillvara på för att utveckla verksamheten, så innebär det också att vi har möjlighet att göra ännu mer för föreningslivet i Sörmland. Att ha så många engagerade människor som brinner för idrottsrörelsen internt gör att vi kan skapa ännu större engagemang extern och vi ser fram emot att skapa nya minnen det här året.

Skribent: Caroline Lindeberg
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Södermanlands Idrottsförbund
Verkstadsgatan 5, MunktellArenan
633 42 Eskilstuna

Kontakt:Tel: 0104764299
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss