Hoppa till sidans innehåll

Sörmlandsidrotten är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Sörmland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

En dag med fokus på ledarskapet

25 SEP 2019 09:21
Att utifrån idrottens behov utbilda och utveckla såväl föreningar som enskilda individer är ett av många uppdrag vi har i Sörmland och det kan se ut på väldigt många olika sätt.
  • Uppdaterad: 25 SEP 2019 09:21

I lördags genomfördes en Ledarboost-dag på Safirens Konferenscenter i Katrineholm där över 70 nyfikna idrottsledare- och unga ledare från flera olika idrotter valt att delta för att utveckla sitt ledarskap.

Det blev en fullspäckad utbildningsdag med fokus på ledarskap, med en idrottspsykologisk touch. En av dagens föreläsare var Johan Fallby, en av Sveriges främsta idrottspsykologer. Han föreläste kring hållbar talangutveckling och vände och vred skickligt på många intressanta tankar och idrottsliga dilemman. Alltihop tydligt kopplat till aktuell forskning om hållbar talangutveckling, vikten av att satsa på att bygga trygga idrottsmiljöer och hur transformativt ledarskap kan se ut i praktiken.

Under eftermiddagen fick deltagarna möjlighet att välja mellan ett flertal olika seminarier. Hos Sussie Engberg, idrottskonsulent och Parasportkunnig på Sörmlandsidrotten, kunde deltagarna fördjupa sig kring neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) i ledarskapet och det lyftes många intressanta synvinklar och tankar i hur man som ledare kan bemöta varje barn med NPF diagnoser på bästa sätt. Iivo Wegelius, fysioterapeut, höll en praktisk skadekurs kring hur vi som ledare kan träna bättre och smartare för att förebygga skador. Medan vår Barn- och Ungdomssakkunnige Love Swartz under eftermiddagen tog vid Johan Fallbys föreläsning kring transformativt ledarskap. De som deltog fick ta del av klockrena metaforer och levande exempel från verklighetens spelplan och ledarens betydelse för att skapa tillit och förmåga att skapa relation, såväl som vikten av fokus för att medvetet se och försöka förstå varje barns behov.

En av många föreningar som deltog under dagen var Katrineholms innebandy som konstaterade att de fått med sig mycket ny kunskap hem till föreningen.

-  Vi från Katrineholms innebandy valde att använda Ledarboosten för vår säsongskick-off för våra ledare i föreningen. Vi var där med både tränare och styrelse. Total cirka 30 personer. Efter lunchen jobbade vi i diskussionsgrupper och reflekterade tillsammans kring begreppen Fallby föreläst om under förmiddagen. Vad är en talang? Vad är elit? Vad tycker aktiva är roligt med idrott? En mycket tänkvärd föreläsning. Vi är supernöjda med upplägget och tyckte det var toppen att ha Sörmlandsidrottens proffsiga medarbetare med som stöd under våra egna diskussioner. Vi kan verkligen rekommendera fler föreningar att vara med!

Även KIF basket deltog och påpekade att dagen var en bra uppstart i föreningen inför säsongen.  

-  För oss i KIF basket var ledarboost-dagen en perfekt uppstart på säsongen med mycket bra och givande föreläsningar. Johan Fallby satte ribban högt med att inleda dagen med en viktig och bra föreläsning som vi alla deltog i. Vi fick med oss mycket att fortsätta diskutera framförallt när det gäller ledarskap. Eftermiddagens seminarier bjöd även dom på hög kvalité och vi är mer än nöjda med dagen. En av våra yngre ledare som var med (15 år) sa efteråt att det här måste vi göra fler gånger! Bättre betyg än så går inte att få!

Skribent: Caroline Lindeberg
Epost: This is a mailto link

Postadress:Södermanlands Idrottsförbund
Verkstadsgatan 5, MunktellArenan
633 42 Eskilstuna

Kontakt:Tel: 0104764299
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss