Hoppa till sidans innehåll

Sörmlandsidrotten är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Sörmland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Foto: ANDREAS SANDSTRÖM

Dålig planering för idrott när städerna växer

12 SEP 2019 15:32
Hälften av Sveriges kommuner saknar en långsiktig plan för idrotten när städerna växer. Samtidigt svarar var fjärde kommun att det är brist på ytor och mark till plats för idrott. Det visar Riksidrottsförbundets årliga kommunundersökning.
  • Skapad: 12 SEP 2019 15:32

Behovet av motion och rörelse har aldrig varit större, och svenska barn är de mest stillasittande i hela Norden. Våra idrottsföreningar vill bidra till att fler rör på sig och mår bättre genom hela livet, men då måste det skapas förutsättningar för vår verksamhet. Tillgången till idrottsytor och idrottens roll i samhällsplaneringen behöver tas på allvar.

Sverige har under flera år haft den högsta bostadsbyggnadstakten sedan 1970-talet. Den långsiktiga bostadsförsörjningen är avgörande för att bygga hållbara samhällen. Men endast 45 procent av Sveriges kommuner har gjort en analys av tillgång till idrottsytor i kommunen och var fjärde kommun svarar att det är brist på lämpliga ytor för idrott och anläggningar.

Många av kommunerna i vårt distrikt växer så det knakar men trots det finns ingen plan för hur man möter det ökade behovet av idrottsanläggningar- och idrottsytor när befolkningen ökar, stadsdelar förtätas och de nya bostadsområdena växer fram. 

-     Vi vill vara med och bygga ett hållbart Sörmland där fler barn, unga och vuxna har möjlighet att vara aktiv och idrotta. Men för att kunna idrotta behöver idrottsföreningarna någonstans att vara, annars uteblir de goda effekterna. Därför måste idrotten komma med tidigt i kommunernas planering och vi finns till förfogande för att gemensamt bygga ett samhälle där vi kan röra på oss och må bra tillsammans, säger Jörgen Hedberg Distriktsidrottschef på Sörmlandsidrotten.

Fakta
Kommunundersökningen genomförs årligen av Riksidrottsförbundet. Årets kommunstudie genomfördes mars-maj 2019 och skickades ut till samtliga kommuner i Sverige. 84 procent av kommunerna svarade på enkäten. Förutom anläggningar så omfattar undersökningen även frågor om utvecklingen av det ekonomiska stödet till idrotten, särskilda idrottssatsningar inom kommunerna, förekomsten av idrottspolitiska program med mera.

 

Skribent: Caroline Lindeberg
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Södermanlands Idrottsförbund
Verkstadsgatan 5, MunktellArenan
633 42 Eskilstuna

Kontakt:Tel: 0104764299
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss