Hoppa till sidans innehåll

Sörmlandsidrotten är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Sörmland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Att nå kvinnor är en av Nyköpings Golfklubbs viktigaste framtidsfrågor

07 MAR 2019 10:32
Precis som många andra idrotter är golf utvecklad av män och för män. Det har satt normer för spelet och vem som känner sig självklar som golfare.
  • Uppdaterad: 07 MAR 2019 10:32

Men för att behålla medlemmar, attrahera nya målgrupper och utvecklas i takt med samtiden måste golfsverige bli mer jämställt och inkluderande. I golfens jämställdhetsutbildning Vision 50/50 får golfklubbar och distriktsförbund vara med på en utvecklingsresa inom golf, idrott och jämställdhet. Genom filmer, poddar, texter, quiz och mallar får deltagarna kunskap, insikter och verktyg för ett långsiktigt förändringsarbete.

– Att vi valde att påbörja vårt jämställdhetsarbete med Vision 50/50 var i grunden för att det är en affärsmöjlighet. Vi vill nå en bredare målgrupp. Och som det såg ut så attraherade vår verksamhet inte kvinnor. Att nå dem är absolut en av våra viktigaste framtidsfrågor, säger Gary Cosford, klubbchef på Nyköping Golfklubb.

 Golf är en idrott som passar unga som gamla, män som kvinnor, motionärer som proffs. Alla kan spela tillsammans, oavsett förutsättningar. Ändå lyckas inte golfen attrahera kvinnor i samma utsträckning som män.

– Det finns ingen quick fix när det kommer till detta, säger Gary Cosford. Vi vill framåt, vi vill förbättra verksamheten och då måste vi våga ifrågasätta den. Vem är kunden idag? Och vem är kunden i framtiden? Vi har synat verksamheten i sömmarna och hittat delar som behöver förändras. Översyn av värdegrund och uppförandekod har varit viktigt för att få fler att känna sig välkomna.

Redan innan klubben gick in i Vision 50/50 jobbade styrelsen för en jämn könsfördelning bland ledamöterna. Därför kändes det naturligt att hoppa på utvecklingsprogrammet när chansen gavs.

– Det var aldrig någon diskussion om vi skulle vara med eller inte. Både klubbledning och styrelse ser att det är nödvändigt att få fler medlemmar till klubben för att kunna utveckla banorna och hålla hög kvalitet rakt igenom, förklarar förändringsledare Annika Gustavsson.

En del av arbetet för att nå fler kvinnor är utbildningssatsningen Redo för golf!. Syftet är att anpassa en nybörjarutbildning i golf till kvinnor. För att sjösätta Redo för golf ! bjöd klubben in fyra nya golfare, yngre tjejer, till en kurs med syfte att de ska få grönt kort och börja spela. Detta skedde helt utan kostnad och på tider som passade deltagarna. Motprestationen var att tjejerna lämnade feedback på alla delar av utbildningen och verksamheten under det första året som golfare, något som blivit en viktig del i klubbens utvecklingsarbete.

– Vi insåg snabbt att det hos oss handlar om attityder, hur vi beter oss mot varandra. Vi konstaterade att vi inte är en inkluderande klubb, om du inte redan tillhör ett golfgäng, säger Annika Gustavsson.

Arbetet med Vision 50/50 har för Nyköpings GK blivit mer än en genusfråga, det handlar om att få alla att känna sig mer välkomna. Därför har klubben tagit fram en gemensam värdegrund. Som nummer ett på listan står Allas rätt att vara med. Den innebär att alla som vistas på anläggningen är lika mycket värda, att klubben ska verka för jämställdhet och likabehandling och att alla medlemmar, medarbetare och gäster ska mötas med respekt och omtanke.

– Mycket handlar om att förnya vår verksamhet på flera olika sätt, säger säger Gary Cosford. Alla har inte möjlighet att spendera så mycket tid på golfbanan som det krävs för att gå 9 eller 18 hål. Så hur kan man spela golf på annat sätt? Det kan handla om möjligheten att gå 6 hål, eller att spela Speed golf där en runda blir ett 45 minuters träningspass då man springer ett visst antal hål. Eller Foot golf, där man kan spela hela familjen och välja att använda fotboll om några i familjen hellre vill det, och att banan är anpassad för det.

När Gary Cosford och Annika Gustavsson summerar arbetet med vision 50/50 så återkommer de till att medvetenhet är en viktig aspekt de tagit med sig.

–Man får nya glasögon genom ett sådant här arbete. Redan innan vi började arbeta aktivt med frågan hade vi en bra könsfördelning rent representativt i styrelsen, vår tränare på klubben är en av få kvinnliga tränare i Sverige och snart har vi ytterligare en tränare, även denna en kvinna. Vi kan inte förändra värderingarna hos varje enskild medlem, men vi kan genom att medvetandegöra frågan och göra aktiva val för att förändra strukturer skicka ut tydliga signaler som visar vad vi står för.

 

 
Gary Cosford, klubbchef
Bilder: Nyköpings Golfklubb
 

 

Läs mer om Vision 50/50

Här hittar du mer information om Nyköpings Golfklubb

Skribent: Karin Forsell Winblad
Epost: This is a mailto link

Postadress:Södermanlands Idrottsförbund
Verkstadsgatan 5, MunktellArenan
633 42 Eskilstuna

Kontakt:Tel: 0104764299
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss