Hoppa till sidans innehåll

Sörmlandsidrotten är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Sörmland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Street Games - så mycket mer än bara idrott!

02 MAR 2018 10:43
Sörmlandsidrotten har varit med och arrangerat Street Games, prova på-idrott, i Hovsjö Hub i Södertäje under sportlovsveckan v.9.
  • Uppdaterad: 02 MAR 2018 11:18

Innan Street Games drog igång fick alla ledarna som arrangerat idrottsaktiviteterna en heldags ledarutbildning och samarbetet under Street games har gått jättebra. Ledare från SBBK, Hovsjö SK, SSK, Kazuki Shotokan Karateklubb och Afrikansk FC har under veckan funnits på plats under samma tak. Ca 70 barn och ungdomar har besökt Street Games varje dag och hade vädret tillåtit hade det säkert kommit betydligt fler.

- På grund av trafikkaoset och snöovädret som varit i veckan har inga bussar gått till Hovsjö, så besökarna har varit barn och ungdomar från närområdet. Under torsdagen fungerade bussarna igen och då var det totalt 180 barn och ungdomar på plats. Samtidigt har många barn varit iväg på dagliga skidresor som anordnats av Ung Fritid för sportlovslediga barn och under tisdagen anordnades det även idrottsaktiviteter i Scaniarinken som många besökte. Jättekul att det från så många håll har erbjudits ett aktivt lov för barnen och ungdomarna i Södertälje! säger Linda Bengtsson, idrottskonsulent hos Sörmlandsidrotten.

En av ledarna på plats under Street Games är Miray Saado från SSKs damlag. Hon låter barnen testa hockey och är glad över både initiativet och intresset.
- Jag är själv uppvuxen i Hovsjö och sådana här arrangemang fanns inte när jag växte upp, jag fick ta mig till Scaniarinken för att kunna testa Hockey. Det är ett jättebra att barnen får testa alla idrotter, det är ofta endast fotboll som erbjuds annars. Det finns många nyanlända här i Hovsjö och det känns kul att få visa upp hockey, säger hon. Jätteroligt också att så många, både tjejer och killar, är intresserade av att testa just hockey!

Antonio Liane är en annan ledare från den nybildade föreningen Hovsjö SK, även han är uppvuxen och bor i Hovsö. Det är redan ca 100 medlemmar i föreningen och 12-13 ledare och fokus är fotboll, dans och boxning. Han berättar att bildandet av föreningen betyder mycket Hovsjö.
- Vi startade föreningen för att bidra till att göra området säkrare, tryggare och bättre. Vi vill ge barn möjlighet till idrott, barn som av olika anledningar inte har möjlighet att idrotta i de större föreningarna i Södertälje. Hovsjö är öppen för alla, alla är välkomna, säger han. Och som ledare bidrar man med så mycket mer än bara idrott. Vi lär ut etik och moral, hur man ska uppföra sig. Barnen får förebilder i sina ledare i området. Det är väldigt mycket tyngd i detta. Det fanns inget sådantt här när jag var barn och det känns viktigt att ge barnen idag andra möjligheter.

En annan positiv del av bildandet av föreningen säger Antonio är samarbetet med kommunen.
- Nu ser man att de verkligen vill stötta, att de vill hjälpa till att göra det bättre och jobbar för bättre möjligheter.

Under torsdagskvällan arrangerade Sörmlandsidrotten även Deep talk för äldre ungdomar.
- Detta är jätteviktigt för ungdomarna, att prata om sånt som annars är tabu. Det kan handla om problem, droger, sexualitet, vad som är rätt och fel, vad man får och inte får göra, säger Daniela Durmaz, idrottskonsulent på Sörmlandsidrotten. Det kan vara jobbiga, frustrerande samtal med många olika uppfattningar om vad som är rätt och fel. Men de är otroligt viktigt att diskutera för att öka förståelsen.

Ledarna på Street Games är överens om att detta är så mycket mer än bara idrottsaktiviteter. För barnen som besöker Street Games och som kanske hittar sin idrott kan ledarna bli både en förebild, en vägledare och ett viktigt stöd i livet.

Skribent: Karin Forsell Winblad
Epost: This is a mailto link

Postadress:Södermanlands Idrottsförbund
Verkstadsgatan 5, MunktellArenan
633 42 Eskilstuna

Kontakt:Tel: 0104764299
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss