Hoppa till sidans innehåll

Sörmlandsidrotten är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Sörmland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Satsning på barn och ungdomar inom idrotten

30 MAJ 2017 16:52
 • Uppdaterad: 31 MAJ 2017 14:10

Riksidrottsförbundet (RF), och därmed Sörmlandsidrotten, satsar extra mycket på barn- och ungdomsidrott. Detta för att säkerställa trygga idrottsmiljöer där tränare och klubbledning arbetar mot långsiktiga mål. Detta ska leda till konkurrenskraftig elitidrott på världsnivå jämte motionsidrott och hälsofrämjande aktiviteter i våra idrottsföreningar. I Sverige ska varje barn och ungdom kunna utöva sin idrott efter egna ambitioner, förutsättningar och önskemål. Det är ett högt uppsatt mål – och det ska vi nå!

I praktiken innebär detta att vi behöver arbeta med frågor som rör välkomnande och inkludering. Vi behöver också ständigt föra dialog om hur vi på bästa sätt möter och leder barn och ungdomar så att de får en positiv upplevelse av idrotten vare sig de siktar mot toppen eller idrottar av sociala skäl.

Vi behöver också vara medvetna om att det finns personer inom idrotten som har helt andra avsikter med sitt engagemang än att följa idrottens riktlinjer. Det kan vara allt från att man vill vinna till varje pris till att man har baktankar om att utnyttja barn och ungdomar sexuellt. Det är en tuff verklighet som vi inte kan blunda för. Tillsammans måste vi vara uppmärksamma, klarsynta och modiga samt handla med krafttag när vi misstänker eller ser något som uppenbart strider mot RFs riktlinjer för barn- och ungdomsidrott.

RF har utbildat barn- och sakkunniga i varje distrikt. Sörmlandsidrottens barn- och ungdomssakkunnig heter Love Swartz. Hans primära uppgift är förstärka arbetet med att stödja, företräda och utbilda idrottsföreningarna i Sörmland. Han fungerar också som en direkt kontaktperson för dig som har frågor eller funderingar när det rör barn eller ungdomar i din förening.

Sörmlandsidrotten uppmanar dig att söka direkt kontakt med oss vid misstankar eller kännedom att barn eller ungdomar på något sätt far illa inom idrotten!

Exempel på detta kan vara:

 • Tränare pressar barnen för hårt inför och under tävlingar
 • Mobbning i barngrupper
 • Övergrepp; sexuella, verbala eller fysiska
 • Upprepade glåpord eller nedsättande tillrop från föräldrar eller tränare under matcher
 • Selektering/petning av barn inför matcher, cuper och tävlingar
 • Höga krav/press som leder till fysisk eller psykisk ohälsa
 • Ätstörningar hos aktiva som tillexempel anorexi eller bulimi
 • All form av våld, rasism eller kränkande särbehandling

Ring hellre en gång för mycket än en gång för lite – ett barn som far illa är ett för mycket!

Läs mer om Sörmlandsidrottens satsning på barn- och ungdomsidrott

Följ Sörmlandsidrottens Barn- och ungdomssakkunnige Love Swartz Barn- och ungdomsblogg 


Barn- och ungdomsbloggen
Kommande teman

 • Vardagliga övergrepp inom idrotten
 • Barnen utanför idrotten
 • Världens bästa coach 
 • LTAD – Long Term Athlet Development 

 

Skribent: Love Swartz
Epost: This is a mailto link

Postadress:Södermanlands Idrottsförbund
Verkstadsgatan 5, MunktellArenan
633 42 Eskilstuna

Kontakt:Tel: 0104764299
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss