Hoppa till sidans innehåll

Sörmlandsidrotten är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Sörmland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Hur blir svensk idrott världens bästa?

12 APR 2017 13:27
Häromdagen besökte jag en idrottsförening och gick jämte en av tränarna. Under mitt besök var det många barn- och ungdomsgrupper igång och tränaren bad mig titta särskilt på en av tjejerna i hans grupp. Han ville att jag skulle se hennes blick.
  • Skapad: 12 APR 2017 13:27

Den var alldeles tom och tränaren sa att hans mål på träningarna var att få henne att skratta. Han berättade också att flickans mamma har bytt klubb för henne fyra gånger därför att hon inte utvecklas snabbt nog. ”Föräldrarna vill att hon ska vara en framgångsrik idrottare, jag vill att hon ska få vara barn, hon är ju bara 8 år…”

Någonstans längs vägen tycks många av oss gå vilse. Vår egen ambition och framgångslusta präglar snart hur vi möter, leder, coachar eller uppfostrar våra barn. Vi tycks bli tanklösa när det kommer till idrott och glömmer att det är barn vi har göra med. Barn i behov av lek, vila, mat, sömn, lugn och ro. Barn i behov av trygghet; vuxna förebilder som sätter barnens utveckling före sin egen prestige.

I kampanjen #backadomarna pekar vi ut framförallt ETT fenomen av flera som strider mot såväl Svensk idrotts riktlinjer som mot medmänsklighet och logik. När en tränare eller åskådare häcklar, hånar eller på annat sätt öppet förnedrar en domare har vi definitivt gått vilse. Inte enbart personen i fråga som skriker utan alla vi som bidrar till en kultur där dåliga beteenden tillåts. Oavsett juridiska påföljder!

Det räcker nu! säger Idrotten i Västmanland med kampanjen #idrottskampen. Och det gör det. Det räcker. Nu! Barnidrott ska utformas efter barns behov. Tävling och match är och ska ses som träning. Träning på att få göra sitt bästa och träning i att respektera motståndaren och lära sig att fungera i ett lag. Och träning, det vill säga inlärning, fungerar bäst i en trygg och lekfull miljö.

Vi kan inte längre ignorera all den forskning och erfarenhet som entydigt pekar ut varför barn slutar med idrott: press, resultatfixering och tidig selektering. Samma bakomliggande faktorer som gör att vi stundtals tappar humöret och skriker på varandra, går vilse… Alltså faktorer som motverkar en trygg och lekfull miljö. Låt oss därför göra barnidrotten barnvänlig och därmed ta ett stort steg närmre visionen: Svensk Idrott, Världens bästa!

Love Swartz
Barn- och ungdomsansvarig, Sörmlandsidrotten
This is a mailto link
070 509 98 71    


 


 Skribent: Karin Forsell
Epost: This is a mailto link

Postadress:Södermanlands Idrottsförbund
Verkstadsgatan 5, MunktellArenan
633 42 Eskilstuna

Kontakt:Tel: 0104764299
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss