Hoppa till sidans innehåll

Sörmlandsidrotten är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Sörmland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Gör det bättre själv om du kan!

21 MAR 2017 18:05
Lördagen den 18 mars gästade Johan Fallby Sörmlandsidrotten för att föreläsa om föräldraskap och ledarskap inom idrotten.
  • Skapad: 21 MAR 2017 18:05

Johan inledde med att berätta om ett tillfälle när han som barn fick råd och tips från sin välmenande pappa efter en bordtennismatch som inte hade gått bra. Han hade räckt sitt racket till sin pappa och sagt; Gör det bättre själv om du kan. Hans pappa fick en tankeställare och den situationen formade deras relation som far och son inom idrotten.

Johan Fallby är en av Sveriges mest uppskattade föreläsare inom idrotten och tar upp frågor som är kopplade till hur vi kan skapa sunda och hållbara idrottsmiljöer. Johan är idrottspsykologisk rådgivare och författare, fd elitspelare i bordtennis och är numera verksam i FC Köpenhamn.

Skapa glädje! Det är Johans recept på en bra idrottsmiljö. Fokus ska ligga på att skapa trygghet och inre motivation, det är då barn stannar inom idrotten långt upp i åldrarna. Det är inte genom tidig satsning man får fram elitidrottare. Snarare tvärt om. Genom att pressa barn och selektera vid tidig ålder skapar man skam och skuld och allt för ofta sviker intresset.

Johan tar Kajsa Bergkvist som exempel. Hon började specialisera sig på höjdhopp först när hon var 19 år. Men hon hade en gedigen allsidig träning från flera grenar innan dess. Barn ska testa många idrotter och allsidig träning är betydligt bättre och minskar skaderisken som ensidig träning kan innebära.

Alla fastnar heller inte för tävlingsmomentet, men ju längre de stannar inom idrotten desto större chans är det att de fortsätter att motionera och röra på sig i vuxen ålder.

För att vara en bra förälder och/eller ledare inom idrotten ska man vara stöttande och engagerad utan att sätta press. Det finns ett tydligt samband mellan föräldrars stöd och barnens intresse för idrott. Att vara intresserad är nyckeln, men inte att ta över eller skapa stress eller fokusera på resultat. Det är svårt att vara medveten om sitt beteende, att vara självkritisk. Många beter sig illa mot egna och andra barn och domarna inom idrotten. Men om man byter kontext; skulle det vara ok att skrika eller skälla på ett barn i skolmiljön för att de räknar fel på ett mattetal?

Sammanfattningsvis så handlar det inte om att man inte ska utsätta barn för utmaningar, men man ska göra det efter barnets förmåga. Ställa relevanta krav. Fokusera på att man ska göra sitt bästa. Prestationen ska alltid vara viktigare än resultatet.

Så många som möjligt, så länge som möjligt i en så bra verksamhet som möjligt.
Det är vad breddidrott är!

Här kan ni se hela föreläsningen

Skribent: Carina Andersson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Södermanlands Idrottsförbund
Verkstadsgatan 5, MunktellArenan
633 42 Eskilstuna

Kontakt:Tel: 0104764299
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss