Hoppa till sidans innehåll

Sörmlandsidrotten är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Sörmland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Förstärkt samarbete mellan idrotten och andra ideélla organisationer

22 JUN 2017 09:34
  • Skapad: 22 JUN 2017 09:34

Vi växlar upp vårt samarbete för ett öppnare och mer inkluderande Sverige!

Svenska Röda Korset, Riksidrottsförbundet, Svenska kyrkan, Rädda Barnen och Forum – idéburna organisationer med social inriktning inleder nu ett samarbete för ett öppnare och mer inkluderande Sverige. Kunskapsdelning, att aktivt bjuda in andra aktörer som arbetar mot samma mål och en mer inkluderande verksamhet är tre huvudområden vi tillsammans ska arbeta med.

Sverige är ett rikt land med välfärd och frihet som många kan ta del av. Trots det är utsattheten stor i vissa områden som präglas av trångboddhet, höga ohälsotal, låg sysselsättning, låga studietal, och lågt valdeltagande. Samhället står inför stora utmaningar i en orolig samtid. Men utanförskap och utsatthet kan motverkas. Föreningslivets styrka är engagemang, gemenskap och frivillighet. Det är mycket starka krafter och när vi samverkar ser vi tydliga resultat.

Samarbetet bygger på de idag redan etablerade lokala och regionala samarbetena. Att knyta samman organisationerna i denna form stärker det arbetet ytterligare där kunskap och mer systematiskt samarbete blir några av nycklarna framåt. Konkret innebär samarbetet att vi söker samarbete där vi ser det som en nyckel som ger bättre effekt och framgång. Vårt medskick är en uppmaning till att skapa kontakt där det saknas och jobba vidare där det redan finns.

Rundabordssamtal är starten

Under måndagen den 3 juli, 2017 samlas företrädare för de organisationer som ingår i samarbetet i ett rundabordssamtal. Det kommer att skickas ut pressmeddelande som beskriver samarbetet.
Rundabordssamtalet inleds med Agenda 2030:s mål där samarbetet ramas in av vikten av mål 17 om partnerskap.
Vi som enskilda organisationer, eller civilsamhället som sektor, klarar inte av utmaningar med social utsatthet själva. Vi behöver samverka och ingå partnerskap för att möta samhällsutmaningar.

Utifrån dessa samhällsutmaningar lyfter vi de lokala exemplen och samarbeten som redan pågår hela tiden och som vi kan göra ännu mer av.

Deltagare rundabordssamtal

Ardalan Shekarabi, Civilminister, Regeringen

Helen Ottosson Lovén, Generalsekreterare, Svenska Kyrkan

Stefan Bergh, Generalsekreterare, Riksidrottsförbundet

Anders Danielsson, Generalsekreterare, Svenska Röda Korset

Elisabeth Dalin, Generalsekreterare, Rädda Barnen

Göran Pettersson, Generalsekreterare, Forum - idéburna organisationer med social inriktning

Moderator: Birgitta Englin

Skribent: Karin Forsell
Epost: This is a mailto link

Postadress:Södermanlands Idrottsförbund
Verkstadsgatan 5, MunktellArenan
633 42 Eskilstuna

Kontakt:Tel: 0104764299
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss