Hoppa till sidans innehåll

Sörmlandsidrotten är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Sörmland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Det är barnens idrott och därför ska barnen stå i centrum.

04 APR 2017 16:58
  • Uppdaterad: 04 APR 2017 17:38

Domare som gråter, avstängda tränare, upphävda beslut och avgående kommittéer. Det är, kort sammanfattat, vad vi kunnat följa i de Sörmländska medierna de senaste veckorna. Och det handlar om handboll…. För barn. Sörmlandsidrotten driver därför kampanjen #backadomarna och pekar ut de negativa konsekvenser som själviska tränar- eller föräldrabeteenden många gånger får inom barnidrotten.

Sörmlandsidrotten hänger inte ut enskilda tränare. Vi tar heller ställning kring rätt och fel i de fall diverse disciplinnämnder fattat beslut. Vi fortsätter att tro på den demokratiska ordning som idrotten är uppbyggd av och förespråkar framåtsyftande dialog när saker inträffar. På det sättet lär vi oss, utvecklas och skapar en sund idrottsmiljö för barn och unga.

Svensk idrott, världens bästa! Så lyder idrottens gemensamma vision i Sverige. Och ska vi nå dit måste vi fundera över vad barnidrott egentligen är och står för. Vi måste bete oss som ansvarstagande vuxna som alltid motverkar och stoppar hets och hån bland barnen. Därför borde det vara otänkbart att vi själva beter oss så. Problemet är inte den enskilda ledaren, det är den kultur vi har skapat, där man tror sig ha friheten att häckla, håna och förnedra varandra. Det är inte en rättighet och det är inte önskvärt. Sluta upp med det!

Sörmlandsidrotten fortsätter kampanjen #backadomarna och stöttar även vårt granndistrikt i #idrottskampen. Vi gör också en stor satsning tillsammans med våra 11 kommuner som kommer att synas på allehanda arenor runt om i Sörmland där det bedrivs barnidrott. Håll utkik efter våra roll ups!

Tillsvidare ger vi alla idrottsklubbar följande tips:

- Utse match- eller tävlingsvärdar som presenterar domarna för gästande tränare och publik.

- Informera i högtalare och med flygblad om vilket beteende ni vill se från tränare och publik.

- Behåll ditt eget lugn som tränare eller åskådare när du uppfattar ett misstag från domaren.

- Sätt barnen i första hand, det är dem och ingen annan som ska stå i centrum.

- Prata om detta i er förening och var tydliga med vad ni vill ha för kultur.

Vill du komma i kontakt med Sörmlandsidrottens barn- och ungdomsansvarig, kontakta Love Swartz 070-5099871    

Skribent: Micael Petersson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Södermanlands Idrottsförbund
Verkstadsgatan 5, MunktellArenan
633 42 Eskilstuna

Kontakt:Tel: 0104764299
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss