Hoppa till sidans innehåll

Rapport från idrottscaféet i Nyköping

25 OKT 2018 16:10
Ett drygt 25-tal personer lyssnade på idrottsprofilen Caj Hjelm som kåserade under rubriken ”Mitt idrottsliv.” Platsen var Bowlinghallens cafeteria på Rosvalla i Nyköping den 23 oktober.
  • Uppdaterad: 25 OKT 2018 16:14

Efter en framgångsrik aktiv karriär, både som ishockeyspelare och fotbollsspelare i Nyköpings-klubbarna blev det studier på GIH och utbildning till idrottslärare, ett jobb som Caj hade på olika skolor i Nyköping fram till pensionen.

Men tränarjobben och utmaningen som ledare och få utveckla talanger drev på och en tuff tillvaro med både jobbet i skolan, familj och tränaruppdrag på kvällarna gav så småningom Caj möjligheten att få jobba på Svenska Fotbollförbundet och i dess ungdomskommitté. I dryga 20 år fanns Caj med bland de olika pojklandslagen. Samtidigt som han tränade ”Bissarna” hemma i Nyköping

- Jag gjorde 111 landskamper med de olika ålderslagen under de här åren och har givetvis träffat och lärt känna både flera förbundskaptener och skickliga fotbollsspelare. Men det är två grabbar som sticker ut lite extra. Fredrik Ljungberg och Jesper Blomkvist. Båda väldigt olika men fantastiska killar båda två.

När VM i fotboll avgjordes i USA 1994 var Caj med i ledartruppen och hade som uppgift att ”spionera” på tänkbara motståndare och rapportera direkt till Tommy Svensson.

- Bland annat kollade jag Spanien-Tyskland, men vi behövde ju aldrig möta något av lagen. Saudiarabien kollade jag också och dom slog vi ju. Det här uppdraget är nog det roligaste jag haft inom fotbollen.

Caj Hjelm har också fått Svenska Fotbollförbundets hedersutmärkelse i guld, något som han är extra stolt över och för övrigt visade upp för de som samlats och lyssnat.

Efter en trivsam resa i idrottens underbara värld tackades Caj Hjelm av SIHS ordförande Anders Krafft med blommor och böcker.

Köp boken Sörmländska OS-deltagare!

"Att få representera sitt land i ett olympiskt spel är det finaste en idrottsman eller kvinna kan göra. Och bland våra sörmländska idrottare är det faktiskt 199 atleter som deltagit. De första kom med i den fjärde olympiaden, den i London 1908 och här möter du alla som varit med till och med RIO 2016."

Tord Juszczak

Vid intresse kontakta
Maria Blomkvist, Sörmlandsidrotten
Mejla Maria

Boken kostar 200 kronor.

SPONSORER till OS-boken