Hoppa till sidans innehåll

Lars-Åke ”Jocko” Jonsson

14 JUL 2018 23:13
En av de stora idrottsledarna i Sörmland har gått bort. Lars-Åke Jonsson, alltid bara kallad Jocko, avled den 3 juli. 81 år gammal.
  • Uppdaterad: 15 JUL 2018 11:53

Jocko var styrelseledamot i SIHS i närmare 30 år, de flesta åren som kassör. Han var också under 20 år ordförande i Eskilstuna Idrottsföreningars Samorganisation och blev sedermera dess hedersordförande. Jocko skötte också systersonen Christer Lindarw och After Darks affärer från år 1984.

En riktig idealist som alltid ställde upp, bland annat var han BINGO-utropare i 46 år.

Som idrottsman var det runt pingisbordet som Jocko tillhörde eliten. Tre SM-guld finns på meritlistan. Två tillsammans med Reidar Ljungström från Vingåker i dubbel, det första år 1957 och ett lag-SM-guld i IF Verdandi tillsammans med Christer och Kjell Johansson år 1965. Polsk mästare blev han i dubbel tillsammans med Stellan Bengtsson. Dessutom fyra SM-silver.

Jocko var också landslagsman och representerade Sverige i VM 1957 i Stockholm och i Dortmund året därpå. Det blev också spel i EM i Zagreb 1959. Två SM-guld i veteranklasserna finns också i den digra listan som även omfattar drygt 120 DM-guld, ända fram till år 2000. Då var Jocko 63 år.

Civilt var Jocko chef för Eskilstuna kommuns Bostadsförmedling under den tid som förmedlingen fanns.

Bland alla utmärkelser som Jocko tilldelats kan vi nämna Eskilstuna Kommuns medalj ”för gagnerik gärning” som han tilldelades år 1997 och ”Eskilstatyetten år 1998.

Familjen består av hustru Barbro och tre barn. Patrik, Nicklas och Maria samt sju barnbarn. Patrik och Nicklas är båda stora inom golfen, Patrik har varit damernas landslagstränare och matchat Anna Nordkvist. Jocko provade också på sporten, men kom aldrig längre är 25 i handikapp.

 För Sörmlands Idrottshistoriska Sällskap är det en tung förlust, då Jocko alltid hade mycket att tillföra styrelsearbetet med sin stora erfarenhet och ett enormt kontaktnät. Styrelsen i SIHS kan bara tacka för den tid vi fick tillsammans.
Skribent: Tord Juszczak

Köp boken Sörmländska OS-deltagare!

"Att få representera sitt land i ett olympiskt spel är det finaste en idrottsman eller kvinna kan göra. Och bland våra sörmländska idrottare är det faktiskt 199 atleter som deltagit. De första kom med i den fjärde olympiaden, den i London 1908 och här möter du alla som varit med till och med RIO 2016."

Tord Juszczak

Vid intresse kontakta
Maria Blomkvist, Sörmlandsidrotten
Mejla Maria

Boken kostar 200 kronor.

SPONSORER till OS-boken