Hoppa till sidans innehåll

Friidrotts-SM 2018

17 SEP 2018 10:09
För fjärde gången arrangerades ute-SM i friidrott i Eskilstuna.
  • Skapad: 17 SEP 2018 10:09

Första gången var i samband med invigningen av den nya idrottsplatsen ”Djurgårdens IP” i augusti 1908. Den stora stjärnan då var kastaren Erik Lemming, som vann både kula, slägga, diskus och spjut.


Erik Lemming i samspråk med Prins Wilhelm vid friidrotts-SM i Eskilstuna 1908

Den andra SM-tävlingen gick på Tunavallen 1988 och var den sista chansen för de aktiva att kvala in till OS i Seoul några månader senare. Noterbart var att Malin Ewerlöf tog sitt första SM-guld.

I augusti 2007 hölls tävlingarna på den nya arenan, Ekängens IP och bland de aktiva fanns Carolina Klüft, Stefan Holm och systrarna Kallur.

Vid de senaste SM-dagarna nu i augusti var SIHS med. Ett tält med vepor från friidrottsutställningen som arrangerades sommaren 2015 i Stadsmuseét i Eskilstuna prydde tältets insidor och bjöd besökarna på en annorlunda idrottshistorisk upplevelse. En friidrottsutställning på publikplats. Sällskapet sålde också boken ”Sörmländska Olympier” i tältet under alla tre dagarna tävlingarna pågick. Och SIHS fick god reklam för sitt engagemang i idrottshistoria.

För att uppmuntra våra medlemmar att se levande elitidrott på hög nivå bjöds också alla på fri entré den sista tävlingsdagen. Ett arrangemang som dock lockade färre medlemmar än vad styrelsen räknade med. Endast fem personer tog chansen att se Daniel Ståhl sätta världsårsbästa i Diskus.

Skribent: Tord Juszczak

Köp boken Sörmländska OS-deltagare!

"Att få representera sitt land i ett olympiskt spel är det finaste en idrottsman eller kvinna kan göra. Och bland våra sörmländska idrottare är det faktiskt 199 atleter som deltagit. De första kom med i den fjärde olympiaden, den i London 1908 och här möter du alla som varit med till och med RIO 2016."

Tord Juszczak

Vid intresse kontakta
Maria Blomkvist, Sörmlandsidrotten
Mejla Maria

Boken kostar 200 kronor.

SPONSORER till OS-boken