Hoppa till sidans innehåll

Sörmlandsidrotten är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Sörmland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Jämställdhet

Idrotta jämställt

  • Uppdaterad: 07 DEC 2018 14:18

Sörmlandsidrotten har länge satt jämställdhet högt på agendan. Vi gör det därför att jämställdhet är direkt avgörande för demokratin och för att människor ska ha lika möjligheter.

Vårt jämställdhetsarbete omfattar vår egen organisation samt vårt riktade arbete mot föreningar genom kommunikation och utbildning. Som en följd av att Sörmlands idrottsföreningar satsar på jämställdhet kommer distriktet på sikt att bli starkare, tryggare och mer attraktivt. Vi utbildar styrelser, tränare, aktiva och föräldrar i jämställdhet. Jämställdhet går att arbeta med på många olika sätt. Allt från att kartlägga verksamhetens representation och resursfördelning till att lekfullt leda barn, ungdomar och vuxna till insikter och högre kompetens.

Kontakta din lokala idrottskonsulent så sätter vi igång.

Varför jämställdhet?
Jämställdhet - anger målet. Rör relationen män och kvinnor. Att kvinnor och män ska ha samma rättigheter, möjligheter och skyldigheter inom alla väsentliga områden i livet. Det gäller eget arbete och försörjning, inflytande i samhället, vård av hem och barn samt kroppslig integritet.

Ojämställdhet - anger den faktiska situationen. Att det inom såväl samhället som idrotten ännu inte uppnåtts jämställdhet.

Jämställd idrott - flickor och pojkar, kvinnor och män inom idrottsrörelsen ska ha samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter och ska dela infly­tande och ansvar.
(Ur Riksidrottsförbundets jämställdhetsplan)

I värdegrunden för Svensk idrott hävdar vi Allas rätt att vara med. Trotts detta ser vi en ojämställd representation av män och kvinnor bland förtroendevalda och ledare samt en snedfördelning av de resurser som är avsedda för alla. Med insikt i hur könsmaktordningen påverkar våra attityder kan vi förändra villkoren så att idrotten välkomnar och utvecklar oss efter individuella kvaliteter och förutsättningar. 

Läs mer om om jämställdhet på rf.se 

Checklista

Hur jämställd är er förening? Kolla med vår checklista.

Läs mer

Postadress:Södermanlands Idrottsförbund
Verkstadsgatan 5, MunktellArenan
633 42 Eskilstuna

Kontakt:Tel: 0104764299
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss