Hoppa till sidans innehåll

Sörmlandsidrotten är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Sörmland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Det bästa sättet att förebygga kränkningar och övergrepp i en förening är att föra en dialog om frågorna bland ledare, aktiva och i styrelserummet.

Skapa trygga idrottsmiljöer

Det bästa sättet att förebygga kränkningar och övergrepp i en förening är att föra en dialog om frågorna bland ledare, aktiva och i styrelserummet.
  • Uppdaterad: 31 MAJ 2017 15:27

Samtidigt är det viktigt att ha beredskap för hur man ska agera om det oacceptabla inträffar. Stödmaterialet som SISU Idrottsutbildarna har tagit fram hjälper föreningar att jobba med de här frågorna.

Ladda ner materialet

Ladda ner stödmaterialet "Skapa trygga idrottsmiljöer för barn och ungdomar" här

Föreningen kan antingen arbeta själv med materialet eller tillsammans med en idrottskonsulent från Sörmlandsidrotten

Regeringen utreder

Idag har personal inom förskola, skola och skolbarnomsorg rätt att göra ett begränsat utdrag ur belastningsregistret som endast visar om en person begått vissa sexual- och våldsbrott, men ännu finns inte den möjligheten för idrottsledare.

Regeringens utredare har tittat på om även ideella idrottsledare som möter barn ska ha rätt att göra begränsade registerutdrag. Denna utredning blev klar den 13 november 2012 och utredningen föreslår bland annat att:

Den som rekryterar en person till yrkesverksamhet eller organiserad frivilligverksamhet för anställning eller uppdrag som innebär direkt och regelbunden kontakt med barn har rätt att begära att den som erbjuds anställningen eller uppdraget ska uppvisa ett utdrag ur det register som förs enligt lagen (1998:620) om belastningsregister.

Läs utredningen i sin helhet.

Skribent: Carina Andersson

Postadress:Södermanlands Idrottsförbund
Verkstadsgatan 5, MunktellArenan
633 42 Eskilstuna

Kontakt:Tel: 0104764299
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss