Hoppa till sidans innehåll

Sörmlandsidrotten är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Sörmland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Antidoping

Antidoping

Alla som är medlemmar i en idrottsförening omfattas av Riksidrottsförbundets (RF) stadgar och antidopingreglemente. Varje enskild idrottare är själv ansvarig att känna till och följa dopingreglerna.
 • Uppdaterad: 2017-11-24 13:29

Målet med idrottsrörelsens antidopingarbete är att tillförsäkra alla idrottsutövare deras självklara rätt att delta och tävla i en idrott fri från doping. För att nå målet förs kampen mot doping med olika medel på alla nivåer inom idrotten. Det kräver aktiva insatser från specialidrottsförbund (SF), distriktsidrottsförbund (DF),SISU Idottsutbildarna och idrottsföreningar.

Antidopingarbetet 
Antidopingarbetet bedrivs inom följande nio verksamhetsområden:

 • Dopingkontroller
 • Analysverksamhet
 • Juridisk verksamhet
 • Information,
 • Utbildning
 • Forskning och utveckling
 • Nationell samverkan
 • Internationell samverkan
 • Kvalitetssäkring.

 Du kan läsa mer om antidopingarbetet på RF:s hemsida

Dopingkontroller
Arbetet bedrivs i form av en omfattande dopingkontrollverksamhet. Alla idrottsutövare som är medlemmar i en idrottsförening, är skyldiga att ställa upp om de kallas till en kontroll.

Sörmlandsidrotten planerar förebyggande dopingkontroller (A-prov) på tävlingsnivå och bland motionärer. Dessa utförs av utbildade dopingkontrollfunktionärer. Läs mer om dopingkontroller på RF:s hemsida

Utbildning

 • Genom utbildningen Vaccinera klubben skapar din förening en egen handlingsplan för antidopingarbetet. Förutom de förebyggande åtgärderna får föreningen beredskap att hantera dopingfall i praktiken. Vaccinera din klubb

 • Är du aktiv idrottare? För dig finns den webbaserade utbildningen Ren Vinnare, som endast tar cirka 30 minuter att genomföra. Utbildningen Ren Vinnare hittar du här.

All information om antidoping samt kontaktpersoner hos Riksidrottsförbundet (RF) hittar du på RF:s hemsida

Här kommer du direkt till sidan med information om: 

Lämna tips

Kosttillskott

RF avråder från bruk av kosttillskott, annat än på rent medicinska grunder. Det finns inget vetenskapligt stöd för att idrottsutövare med normal kosthållning har behov av extra kosttillskott.

Läs mer

Vaccinera klubben

Någon i din förening dopar sig! Du vet om det. Skulle dopningen kunna ha skett av misstag? Hur aggerar du? Har ni någon antidopingpolicy att ta hjälp av i föreningen?

Om inte, kan det vara en bra idé att vaccinera er förening mot doping. Det tar bara några timmar.

Läs mer

Säj Nej

Säj Nej är en informationssatsning om Anabola androgena steroider (AAS). Det primära målet är att sprida kunskap till skolpersonal, ungdomar och föräldrar om AAS-problematiken, dess biverkningar både fysiskt och psykiskt. Det långsiktiga målet är att ämnet ska vara ett inslag i skolornas ANDT-arbete.

Läs mer

Kontaktperson distrikt

Amanda Nordlie

Sörmlandsidrotten
010-476 42 78
This is a mailto link

Postadress:Södermanlands Idrottsförbund
Verkstadsgatan 5, MunktellArenan
633 42 Eskilstuna

Kontakt:Tel: 010-476 42 99
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss