Hoppa till sidans innehåll

Sörmlandsidrotten är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Sörmland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Mångfald

De flesta idrottsföreningar har skrivet i sina stadgar att man välkomnar alla. I praktiken är det dock många faktorer som påverkar såväl bemötande som resurs- och ansvarsfördelning.
  • Uppdaterad: 2017-05-18 12:03

pride

Vi ser hur ekonomi, tradition, normer, värderingar och (o-)kunskap ligger till grund för att många idrottsföreningar är långt ifrån en jämlik verksamhet. Vår övertygelse är att detta inte beror på medvetna val och att man med vilja exkluderar människor. Därför rekommenderar vi föreningar att satsa på ett arbete för likabehandling där kritiskt granskande av verksamheten är en kärnfråga men där även utbildning och organisationsförändringar krävs. 

HBTQ

Inom idrottens idéprogram finns en väldigt tydlig policy mot sexuell diskriminering. Trots detta förekommer inom många idrotter exkludering och särbehandling av ungdomar och vuxna på grund av deras sexuella läggning. 

Personer med funktionsnedsättning

 I Sörmland finns ett 70-tal föreningar som erbjuder idrott till personer med funktionsnedsättning.Vi har genom åren haft ett unikt arbete med Södermanlands handikappidrottsförbund där vi rustat våra idrottskonsulenter med kunskap om hur föreningar ska arbeta för att kunna ta emot målgruppen. Det är tydligt hur viktigt det är att känna till målgruppens specifika behov för att kunna förbereda både deltagarna och föreningarna på bästa sätt. Genom att rusta konsulenterna i dessa frågor, når vi fler som startar upp verksamhet för målgruppen.
I Sörmland finns cirka 60 idrottsföreningar som utövar och erbjuder idrott till personer med funktionsnedsättning. Idrotterna är:

Friidrott      

Rullstolsinnebandy

Boccia

El-Hockey

Innebandy

Motion- och styrketräning

Simning 

Längdskidor

Skytte

Fotboll

Bordtennis 

Basket

Bowling

Bågskytte

Golf

Orientering

Ridsport

Bilsport

Gymnastik 

Handboll

Taekwondo 

Volleyboll

Vill du veta mer om var RF står i frågor som rör mångfald gå till RF:s hemsida, där hittar du policydokument och annat matnyttigt.

 

Etnisk/kulturell bakgrund

Människor med olika etniskt ursprung, nationalitet och religion kan med idrottsgemenskapen som utgångspunkt lära känna varandra, respektera och förstå varandras olika värderingar, vilket motverkar främlingsfientlighet och rasism. Samtidigt som mångfalden bidrar till att utveckla idrottsrörelsen.

Har ni funderingar på hur er förening kan jobba med integrering av personer med annan etnisk bakgrund hör av dig till din konsulent.

Läs mer om idrott och mångfald på rf.se

 

 

Vårfestivalen 2017

Eskilstuna får en ny festival!
Eskilstuna Vårfestival samlar Springpride och Å-loppet under en gemensam festhelg 26-27 maj 2017.

Läs mer

Postadress:Södermanlands Idrottsförbund
Verkstadsgatan 5, MunktellArenan
633 42 Eskilstuna

Kontakt:Tel: 010-476 42 99
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss